WAQAF PEMBINAAN MASJID MALAYSIA DI AFRIKA


PEMBINAAN MASJID WAKAF MALAYSIA DI BANDAR N'DJAMENA, CHAD 

Pada tanggal 13 November 2021, telah di adakan satu simbolik perletakan batu asas untuk pembinaan Masjid Abdullah Ibn Abbas di kawasan penempatan baru di Gourdole di pinggir bandar Ndjamena oleh Presiden Yayasan Amal Malaysia, Cikgu Hussin Ismail serta Pengarah Bahagian Masjid Chad, Syeikh Algoni Ibrahim Mahamat Abdoulave. 

Kompleks Amal Malaysia ini akan di bina Masjid, dewan kuliah serta asrama pelajar dan dijangka siap dalam masa setahun.

Alhamdulillah tanah tapak masjid yang seluas 135m x 60m ini diwakafkan oleh Ulama terkemuka Chad yang juga Pengarah Bahagian Dakwah Chad, Sheikh Soleh Mohamad Ramadhan. Perletakan batu asas Masjid Abdullah Ibn Abbas di kawasan penempatan baru di Gourdole di pinggir bandar Ndjamena oleh Presiden Yayasan Amal Malaysia Cikgu Hussin Ismail serta Pengarah Bahagian Masjid Chad, Syeikh Algoni Ibrahim Mahamat Abdoulave. 

Kompleks Amal Malaysia ini akan di bina Masjid, Dewan Kuliah serta asrama pelajar dan di jangka siap dalam masa setahun.

Tanah tapak Masjid yang seluas 135m x 60m ini di wakaf oleh Ulama terkemuka Chad yang juga Pengarah Bahagian Dakwah Chad, Sheikh Soleh Mohamad Ramadhan. Sebuah Masjid Amal Malaysia pertama akan dibina di Kampung Hidjelije di Daerah Linya, yang terletak 40 kilometer dari N’Djamena, Chad, Afrika. Masjid itu mempunyai saiz seluas 40 x 60 kaki itu dibina berhadapan tapak masjid asal yang berada disitu. Dapat dilihat video di bawah, masjid asal yang hanya dibina menggunakan gulungan rumput kering dan batang kayu itu tidak mampu menampung jemaah yang ramai untuk menunaikan solat.

Pembinaan masjid ini juga adalah salah satu keselesaan bagi mereka penduduk Hedjelije yang ingin menunaikan solat di masjid. Hanya menggunakan tenaga bateri untuk mendapat kuasa elektrik bagi melaungkan azan menggunakan mikrofon, pembinaan baru ini juga akan memberi lebih kemudahan buat mereka, selain juga mendapat alas solat yang lebih baik, di mana sebelum ini boleh dilihat mereka hanya menggunakan tikar bagi menunaikan solat.

Kini, masjid yang sudahpun berada di fasa pertama pembinaan itu mampu menampung jumlah jemaah lebih dari asal. Juga akan dibina di bahagian belakang masjid adalah sebuah khemah besar bagi menampung jemaah yang berlebihan ketika solat berjemaah diadakan seperti Solat Jumaat.Yayasan Amal Malaysia (PPM-014-10-30052001) adalah sebuah badan bukan Kerajaan yang berorientasikan Amal Kebajikan. Gerak kerja Amal adalah bertebaran seluruh dunia. Moto Amal adalah "Working for Humanity, Serving God". Setelah sedekad berlalu, Yayasan Amal Malaysia (Amal) mencurah bakti di atas bumi bertuah ini menelusuri pelbagai ranjau dalam menyemai bakti di seluruh pelusok dunia.  Anda boleh layari website kami di alamat
www.amalmalaysia.org.my 
www.facebook.com/amalmalaysiaPerhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
Wakaf Pembinaan Masjid di Chad (1 Unit)
Wakaf Pembinaan Masjid di Chad (1 Lot)
Wakaf Pembinaan Masjid di Cameroon (1 Unit)
Wakaf Pembinaan Masjid di Cameroon (1 Lot)
Infaq Pembinaan Pusat Pengajian Tahfiz Di Afrika (1 Lot)
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

BUTIRAN PEMBAYARAN

Sila lakukan bayaran berjumlah RM ke akaun bank pilihan anda di bawah.

  • Anda mesti memasukkan emel admin@yayasanamalmalaysia.com di ruangan emel semasa melakukan transaksi menerusi Perbankan Internet.
  • Anda mesti mengambil dan memuat naik gambar bukti pembayaran jika anda melakukan transaksi menerusi Mesin Deposit Tunai.
PenamaYAYASAN AMAL MALAYSIA
No. Akaun13053010003149
Buka Bank Islam IB  
PenamaYAYASAN AMAL MALAYSIA
No. Akaun553010122090
Buka Maybank2u